clik SINI

Wednesday, 19 November 2014

..1st GiveAway By Anamizu..


assalamualaikum selamat pagi:)


GiveAway ni tamat pada 12 pm 28 November 2014. 

Sunday, 16 November 2014

"Segmen : Blogwalking by Syahirah Valiant #1"


hehe meh2 sini join ::)

klik banner yang comei ni ..hehe


"Giveaway Akhir Tahun"


assalamualaikum semua :)

meh jom pakat2 join tengok sapa bertuah. hehe


Hadiahnya :Handsock + 2015 Diari + Topup Celcom/Maxis/Digi bernilai RM10
Giveaway tamat 13 Disember 2014. (kalau kurang 5 orang yang join, mungkin akan dilanjutkan)

::SEGMEN: BLOGWALKING BERSAMA AYUINSYIRAH::


hehe :)

malam ni malam join abis abisan semua segmen la kak long oii :)

klik banner bawah cepat !


::SEGMEN BLOGWALKING by Sakura::

Assalamualaikum :)

meh2 kita join..


Maaf entry yang sebelum ni terpaksa dibatalkan sebab nya memang tak boleh and dilarang oleh Nuffnang. Minta maaf semuanya ye. Tapi takpe, kita tukar kepada Segmen Blogwalking dah alang2 tuh :) Thank you kepada info nya ye MNH SASTERA MELAYU

Syarat dia terlalu simple.

 Follow blog sakura :)
 Buat kan entry tajuk SEGMEN BLOGWALKING by Sakura.
 Copy & paste kan code bawah ni dalam entry awak awak. :)
 Dah boleh start blogwalking.
 Tinggalkan entry awak awak dalam ruang komen ni ok? 


So simple kan syarat2 dia. heee~ :) So boleh la ajak ramai ramai join. Boleh kenal :) Good Luck ! Senarai peserta nanti akan di update setiap hari sabtu, insyaAllah :)


Fi Hifzillah,
Wassalam.



Allhumma Solli'ala Saiyyidina Muhammad

^ 'SEGMEN BLOGWALKING NOVEMBER ^


assalamualaikum semua:)

meh join segmen ni klik gambo bawah ni ..


nama pena : izzah 

link blog : luvizzda93.blogspot.com

i'm kedahan :)


Saturday, 15 November 2014

* my birthday *


Assalamualaikum semua..

Hehe so sementara masih bercuti bergembira nih, kite tulis sampai muntah la ye. Bila dah start kuliah huhu peluang nak menaip memang tipis sangat la. Haha aku pon takpasti nak curi time mana yang sesuai untuk tulis. Ok lah

Hurmmm aku pon takpandai nak describe macam mana perasaan aku bila dah jadi orang yang bertambah umur ni. Haha alah hai buat terok la plak izzah oi padahal tiap hari umur kita bertambah, tiap detik jam berjalan tiap saat tu la kita semakin meningkat usia. Bak kata lain huhu kita semakin dekat dengan kematian. huhu


Hurmmm sedar tak sedar dah 21 eh umur aku. Rindunya nak jadi kanak2 yang riang berseronok macam dulu tak perlu nak pikir itu ini masalah sekeliling aihh. Mimpi je lah mampu. hati lah hati kuat.kuat sabar.sabar. *huhuhu nanges jap* hakikat ja tidok pon sandiwara cinta je. Eh sandiwara lakonan pon boleh.apa isi lah kali ini aku taip, maybe aku lupa nak refresh dulu sebelum naip nih.

Sangatlah ting tong maybe effect something. Heh shuh malas nak pikir pergi jauh. Suka sangat nak buat hati jiwa lara aku ni merana. Haha merana la sangat tepuk pipi kau izzah,  dah banyak kali aku pesan diri aku. Dont wori Allah selalu ada untuk kita. Kadang orang yang kita sayang *umun ya* pun belom tentu boleh sentiasa ada disisi kita.

** pengorbanan kunci kebahagiaan**

Nak cerita pasal pengorbanan nih banyak tak semestinya dalam satu aspek ja. Menyeluruh huhu perit sakit juga lah diperingkat awal akhir maybe da kebahagiaan kan diakhirnya.

tengok ni aku terharu sangat dengan google ni macam tahu2 je hari lahir aku, makanya dia letakkan wallpaper birthday cake. haha pasan la kau izzah.

Terimakasih, thank you buat semua yang tak jemu nak menaip, mengucap hari lahir kat izzah.  Hehe tq.tq.tq semoga Allah berkati Dan redha hidup kita bersama. *mood kritikal tahap maxima sudah* mana kekuatan mana tenaga mana. Mana.mana yak! Izzah kau boleh be strong and forget benda boleh buat kau lemah jatuh tungging tebalik.hahaha ok. See u soon lah.. anyonggg ~~

*misi KOREAN POTATO PANCAKE *


Assalamualaikum :)

Gamjajeon?? Apa pulak dah tu ?? haha alah benda yang sama dengan resepi yang aku share sebelum ni, resepi tepung yang sama cuma ikut lah cita rasa korang, nak terus goreng potato yang dah dilenyet *tudeaa kedah mai dah* bagi yang tak paham tu ha senang potato yang dah diblend.ok?

Akibat dipagi hari perut aku mula mengilai ,so hurmmm nak buat resepi semalam lagi?  *ce cuba ubah angin sikit* haa so aku search lagi, zaman da moden search jangan tak search semua dihujung jari saja. Nak keyang kena rajen lah ye kalau malas gasrtik la jawabnya.

Aku kalau dengan yang dinamakan masak.kawan rapat jugak la. Hobi cek la mencuba2 nih best tak tahu kenapa dia ada rasa aura tersendiri and make aku nak cuba banyak lagi. Masakan kali ni berbeza sikit, yang semalam main utama*haih sama ja makna nye*  dia daun bawang, kali ni aku try plak guna potato. Fuh sedap gak weyh aku takpasti rasa apa tapi macam aku pernah rasa lah.


Nak sedap lagi picit sos ikut suka jenama apa asaikan sos. Haha ha baru ngennmnm *nikmat dia* makan panas2 plak lagi lah layan.

Bahan-bahan:-
Tepung gandum
Tepung beras 
Bawang besar/merah
Telur 
Air 
Garam 
Gula
Cili padi
Daun bawang/ kuchai  
Udang 
Minyak
Potato *rebus dulu eh*

Cara-cara:-
Gaul dan goreng.


hahaha. garu telinga jap, masakan malaysia pun tak lepas lagi oi dah berangan cuba masakan negara lain ye. dasar curang betul lah aku nih. hehe takpe curang dalam masak-memasak je pon. hehe * dalam bab cintan cintun i setia tahap maxima kot, mulut kata benci hati kata sayang weyh mana boleh tipu* opsss just gurau heeeee nak terkeluar isi perut aku haih. --'


minat plus qajin memang menjadi lah *nak puji diri sendiri rajin la tueww* angkat tangan letak atas bahu. konon jalah. eh tapi hakikat weyh .hehe sudah la lagi panjang aku menulis lagi banyak la yang aku kona pusing selekoh tajam lari tajuk. ok see u soon. muahhh :)

* misi KOREAN CHIVES PANCAKE *


Assalamualaikum semua:)

Misi dora datang lagi kawan-kawan haha *versi iklan mainan dora* tahu tak? Alah dora tu yang dulu2 femes la sekarang ermm femes jugak kot tapi tak sangat kot *stop jangan jadi keling Izzah cakap apa pon takpaham* hehe sorry.

Huehuehue *gelak jahat plus gelak angkat kening sikit* dihari yang mulia lagi sejuk2 sepoi bahasa. Merosakkan bahasa betul la aku nih. semalam bukan main sangat mood tahap kritikal lah apa,  harini tidak lagi tapi mood seget pulak yang menjadi galang gantinya. hahaha

Sudah takpayah nak mood sangat just be yourself and make your day happy. Abaikan benda buat kau rasa sedih. Ha sudah2 kalau mengarut ada saja otak berjalan. Back to tajuk? Apa22??

BUCHUJEON / PAJEON (KOREAN CHIVES PANCAKE)


Huiyoooooo. Ofkos la makanan korea lagi. sedap kah? Aish musykil2, nak tahu cuba dulu ye. Biasalah bila dah obses sangat dengan banda yang nama korea ni macam2 boleh jadi. So aku search la masterchef google itu je mampu. Punya senang bahan pon simple double triple je pon haih. Tapi aku olah versi cita rasa aku lah hehe.

Bahan-bahan:-

Tepung gandum
Tepung beras 
Bawang besar/merah
Telur 
Air 
Garam 
Gula
Cili padi
Daun bawang/ kuchai  
Udang 
Minyak


Cara-cara:-
Gaul dan goreng.

*aku just skemakan, kuantiti ikut bilangan yang nak makan lah* haha ha tak ka senang sangat tu boleh la nak breakfast ka minum petang ka kan. Bagi aku lah ni lebih kurang cucur udang yang mak aku buat petang2 je.hahaha *lawak2* maybe nama ja macam wahhh ape tu?? *macam tu teruja* padahal alahai nasi goreng alahai cucur udang. Cuma beza tuh tauk yang nama dia daun kuchai banyak2 *bak firasat akulah* nasib daun kuchai belakang rumah aku segar bugar so misi perfect!


Haha seperti biasalah aku akan pastikan nobody at home so senang la sikit aku nak seget sorang2 kat dapur tu sebab apa kalau tiada orang makanya peluang bila something aku buat tetiba takjadi ka hangus ka hitam ka seget macam aku ka senang aku kasi tong sampah makan * ish3 membazir amalan syaitan izzah oii* eh2 peratus yang nak hangus tak jadi bagai tu amat tipis ya kawan2 *belagak macam kau da diiktiraf chef antarabangsa* huh.


Haha bila mood holiday aku akan pastikan jadual aku semua diisi dengan benda berfaedah haha faedah?? *kerut kening sikit yeke tu* ofkos la. Jadual malam layan reality show weh. Haha
ha start aku boleh nak buat time aku tengok running man ep 119 tak salah aku, yang dekat market apa ntah yang ada makcik tu sponser pancake tu. Macam sedap ja macam lazat ja. so last aku ambik keputusan try la tunggu lagi.

Ha ok lah panjang pulak entry aku kali ni. Anyongg~

Wednesday, 12 November 2014

* taniah plus sabar *

Assalamualaikum semua: )

emm pejam celik pejam celik dah pertengahan puasa kan..ya Allah cepat ja masa berlalu,  hehe puasa penuh yee~ ok! Bila puasa pun dah sampai pertengahan bulan so aku pun wajiblah kemas beg kuliah dah memanggil pun..pokoknya dah seminggu bermula pun akibat kelas tak start lagi so haha peluang keemasan harus diguna sebaiknya ok! Apa lagi lajak lah seminggu..hehe takpa 2minggu ja lagi pastu raya pulak then cuti lagi..haha memang i like laa~

emm takda pa pun ni rasa entry last sebelum mula pengajian untuk semester baru, semester 5 , so azam baru do the best yang penting Allah redha :'( insyaAllah ha sebelum tu tak terlambat lagi kot nak ucap tahniah untuk sahabat2 yang berjaya ,hehe yang kurang berjaya pun jangan sedih taw, kita usaha dah yang lain Allah tentukan mungkin rezeki tu bukan milik kita lagi, maybe next time kan? siapa tahu so Doa penting ,doa senjata kita ..

yang berjaya teruskan usaha ,bantu kawan2 selagi mampu nanti nak berjaya sama2 indahnya saat tu..huhu Sebenarnya nak buat entry baru pasal result ni, emm pikir balik rumusan jelah 2 in 1 dalam entry kali ni..hehe masa tak mengizinkan pulak..

Ha apamacam experiment aku? Heh?apa pulak.. haha kan sem lepas aku ambik subjek tamak sangat maw semua aku kebas full jam kedit, perghh ingat otak cap excellent sangat ka..hehe sejarah kot, ok lepas ni dah kena ikut jam kedit sem, sebab haha memang dah tak boleh tambah2 lagi..takpa papon ringan sikit..eh so result camna kan entry sebelum ni aku kecut perut lah sebab aku dah kaut banyak subjek, maw terkandas satu tak tungging result..

Ok pa2 pon alhamdulillah, insyaAllah rezeki kan..tak sanggka jugak subjek killer dapat alhamdulillah lah..seriuss takcaya..!! Sayang ustazz.. haha terima kasih ya Allah..

~Dont be sad, setiap manusia ada ujian tersendiri dan jangan risau setiap ujian yang Allah bagi kat diri seseorang tu dia tahu kita mampu hadapi..smile..huhu Ya Allah kuatkan tabahkan sabarkan hati aku,  sesungguhnya aku tak mampu nak hadapi seorang, aku tak sekuat yang kalian sangka, tapi aku cuba untuk buat diri gembira.. alhamdulillah

Haha bagi aku menangis kawan baik rapat aku oii..hehe dia selalu teman, aku pernah janji kat diri takkan nangis hakikat haha terbalik..sungguh aku tak mampu,  mungkin salah satu part buat aku rasa kuat, kalau aku lemah mudah mengalah yes! Dah lama kot aku give up,tapi aku selalu motivasi diri jadikan setiap yang negatif ke positif insyaAllah, ya Allah emm memang mula agak sakit ingat kita kan ada Allah mohon banyak2 kat Dia insyaAllah apa kita nak tercapai. Amin

Takpa orang tak paham kita, biar kita paham orang dan yang penting kita paham siapa diri kita..satu ja aku tak mudah nak lupa perkara buat aku rasa sedih,  emm ujian kadang2 biar lah orang nak buat apa pon, aku malas nak kisah, Kadang aku buat kuat ja padahai sakit tuuu tak dapat bayang!  Haha  yang penting aku dapat bagi orang gembira!  itu pon dah cukup wat aku senyum! 

Ok lah aku percaya susah dulu sabar dulu,tangguh dulu apa yang bukan milik kita lagi kan, one day sampai satu masa manis tu sampai bila2.. emm bukan tak percaya,bukan tak bagi harapan,ada ja semua tu tapi not perfect sebab aku takut aku kecewa sudahlah perkara lepas buat aku jadi lebih berhati2.. nak suruh aku story boleh ja, memang clear lagi pun bab sedih dalam hidup..haha tapi takyah lah sebab aku takut aku nangis!  Hehe kalau dah ratu air mata memang takdee ubatnyee lahh

Emm moga aku tabah hadapi rencah dunia, macam2 ada rasa,pahit manis masin kelat masam..haha pakage lengkap tuu..nikmat ok boleh rasa semua tu..buat gulai sodap tu..

*Izzah izzati selalu buat terok* hihihi

Tudeaaa izzah hahaha main feeling2 bagai pulak ni ..ok sekali sekala kan. Hehe asyik ceta pasai masak, travel mengarut so now feeling la sikit kan..haha aku sayang semua terutama keluarga ,sahabat aku, sayang semua lah yang pernah aku sayang.... huhuhu

*Hehe entry lama terperap nih ..just for sharing *

Tuesday, 11 November 2014

*Done semester 5*

Assalamualaikumwarahmatullahiwabarakatuh...

Ha amiks hahaha perfect!

Ok cuci mata refresh minda! Race start now! *ingat runningman ke apa hah* --'

Hahaha ha hamik setelah berbulan-bulan berjam-jam berminit-minit tak ngadap benda ni ,yak! Now i'm back home. *tetiba ja* hurmm memang sangat lama lah takbukak cik b ni adududuh rindu kangen bangat maw celoteh kosong plus mengarut haha. Yes! Jangan pernah dilupain ya aku kalau geng dengan benda yang merapu tak tentu hala tu memang berkait rapat and boleh jadi bestfriend selamanya la oii. bagai pinang dibelah sepuluh last2 hancus pinang pun takdak rupa dah. *abaikan*

 Hakikat sapa taksuka kan buat benda yang kita rasa bahagia gembira ha.
Yak! *berapa kali aku nak yak2 bagai ni* haha sori-sori back to the point back to the topic what i suppose to speech *whuaaa nanges jap dengan public speaking* killersss ok lupakan semalam dah buang dalam kolam ikan segala kestressan yang melanda. Kenyang ikan2 kat jubli tu makan.

Alhamdullilah segala usaha, tekanan minda, tekanan nak open books yang bertimbun, tekanan nak melangkah masuk dewan, tekanan nak pegang pen jawab soalan sudah pun berakhir *sudah la kalau boleh minggu exam segala benda tekanan haru biru jugak jadik* 

eh nope! Just untuk semester ni je ye next semester semua tekanan tu melambai2 riang lagi. HAha just think positive dan jangan lupa terima hati yang terbuka,  kita sebagai pelajar tu la tanggungkawab kita kan. So maw tak maw hadap juga ilmu kalau kita amal manfaat sepanjang hidup *semoga semua ilmu yang aku dan sahabat2 peroleh diberkati* amin *tetiba formal le pulak aih*

Usaha sudah jawab pun sudah, doa dan tawakkal pulak mesti selalu diiringi . Ok!  Lumrah exam. Nak exam rasa takut bila habis horeyy the next step haha result.result.result. kecut perut ! Semester ni just ambik 5 subjek je *5 pun storage otak penuh nasib virus tak makan tidak abih* disebabkan semester lepas dah bolot 8 subjek kot tamak sangat tu *hehe lupa* so nak kena balancekan jam kredit pulak .

Qodoya 3
Fiqh kitab 3
Usulfiqh 3
Pengajian malaysia
Public speaking



Oklah.  Eh sebelum tu huhu semester baru di tempat baru whuaaa i rindu mergong plus alor star la nanti, demam sokmo jauh dari kampung halaman *tu punca utama * Ni baru nak panaskan engine menulis setelah benda alah ni dilupain dianaktirikan sementara waktu. Haha lepas ni ha banyak lagi aku nak share kikiki ok lah check out dulu. Penat mengemas pun belum abih. selamat bercuti ye kawan2 sahabat2 teman2 semua :) *ketemu semester baru ditempat baru dikelas baru* kita buat kelas sama lagi ek..haha ok