clik SINI

Sunday, 21 December 2014

* misi swiss roll *

Assalamualaikum:)

Hahaha *tak abih-abih dengan gelak kau izzah* yelah sebelum cuti sem punya semangat benau nak update tiap hari,minit saat bagai, sekarang hurmm satu apa tadak..eh2 awai tu ada la jugak, yelah banyak ceta, plus rajin nye nak naipnya. Itu punca utama kerajinan.

Heh semakin lama bercuti mood nak tulis tu alahaii ntah lari mana weyhh. Tak kisah la yang penting ado ceta, i rajin, kita kongsi, hehehe yelahh sembreak pon dah bagai telur hujung tanduk *apa punya peribahasa aku pakai* boleh lah masuk jugak kan --'

Ok2. Back to swiss roll yuhooo..urmm first time buat sedap oi, seperti biasa resepi aku tak lah serabut otak just simple bak urmmm apo eh hah apa2 Ja lah..haha tak tahu sudah..eh sat2 resepi aku??? Katok kepala sikit ni pon cousin aku la share2 resepi yang dia buat so aku bab try memang perghhhh!

Senang je ..bahan-bahan untuk satu roll je taw kalau nak banyak gandakan yee:

3 keping roti Gardenia
1 tin kecil Sardin
Salad
Mayonis
Butter

Setiap keping sapukan butter and mayonis.

Lapisan pertama paling dalam..gulung jee ..

Lapisan kedua letak la sardin..gulung atas lapisan pertama..

Lapisan ketiga letak salad..gulung atas lapisan kedua..

Eh gulung tu guna silver paper..adeh lupa nama dia..ha gulung dengan tangan pon boleh..pastikan bersih yee..bebas bakteria

Ok ni je simple kan..so try la..nmpak pon cantik dan myelerakan..yumyum..

Wednesday, 19 November 2014

..1st GiveAway By Anamizu..


assalamualaikum selamat pagi:)


GiveAway ni tamat pada 12 pm 28 November 2014. 

Sunday, 16 November 2014

"Segmen : Blogwalking by Syahirah Valiant #1"


hehe meh2 sini join ::)

klik banner yang comei ni ..hehe


"Giveaway Akhir Tahun"


assalamualaikum semua :)

meh jom pakat2 join tengok sapa bertuah. hehe


Hadiahnya :Handsock + 2015 Diari + Topup Celcom/Maxis/Digi bernilai RM10
Giveaway tamat 13 Disember 2014. (kalau kurang 5 orang yang join, mungkin akan dilanjutkan)

::SEGMEN: BLOGWALKING BERSAMA AYUINSYIRAH::


hehe :)

malam ni malam join abis abisan semua segmen la kak long oii :)

klik banner bawah cepat !


::SEGMEN BLOGWALKING by Sakura::

Assalamualaikum :)

meh2 kita join..


Maaf entry yang sebelum ni terpaksa dibatalkan sebab nya memang tak boleh and dilarang oleh Nuffnang. Minta maaf semuanya ye. Tapi takpe, kita tukar kepada Segmen Blogwalking dah alang2 tuh :) Thank you kepada info nya ye MNH SASTERA MELAYU

Syarat dia terlalu simple.

 Follow blog sakura :)
 Buat kan entry tajuk SEGMEN BLOGWALKING by Sakura.
 Copy & paste kan code bawah ni dalam entry awak awak. :)
 Dah boleh start blogwalking.
 Tinggalkan entry awak awak dalam ruang komen ni ok? 


So simple kan syarat2 dia. heee~ :) So boleh la ajak ramai ramai join. Boleh kenal :) Good Luck ! Senarai peserta nanti akan di update setiap hari sabtu, insyaAllah :)


Fi Hifzillah,
Wassalam.



Allhumma Solli'ala Saiyyidina Muhammad

^ 'SEGMEN BLOGWALKING NOVEMBER ^


assalamualaikum semua:)

meh join segmen ni klik gambo bawah ni ..


nama pena : izzah 

link blog : luvizzda93.blogspot.com

i'm kedahan :)


Saturday, 15 November 2014

* my birthday *


Assalamualaikum semua..

Hehe so sementara masih bercuti bergembira nih, kite tulis sampai muntah la ye. Bila dah start kuliah huhu peluang nak menaip memang tipis sangat la. Haha aku pon takpasti nak curi time mana yang sesuai untuk tulis. Ok lah

Hurmmm aku pon takpandai nak describe macam mana perasaan aku bila dah jadi orang yang bertambah umur ni. Haha alah hai buat terok la plak izzah oi padahal tiap hari umur kita bertambah, tiap detik jam berjalan tiap saat tu la kita semakin meningkat usia. Bak kata lain huhu kita semakin dekat dengan kematian. huhu


Hurmmm sedar tak sedar dah 21 eh umur aku. Rindunya nak jadi kanak2 yang riang berseronok macam dulu tak perlu nak pikir itu ini masalah sekeliling aihh. Mimpi je lah mampu. hati lah hati kuat.kuat sabar.sabar. *huhuhu nanges jap* hakikat ja tidok pon sandiwara cinta je. Eh sandiwara lakonan pon boleh.apa isi lah kali ini aku taip, maybe aku lupa nak refresh dulu sebelum naip nih.

Sangatlah ting tong maybe effect something. Heh shuh malas nak pikir pergi jauh. Suka sangat nak buat hati jiwa lara aku ni merana. Haha merana la sangat tepuk pipi kau izzah,  dah banyak kali aku pesan diri aku. Dont wori Allah selalu ada untuk kita. Kadang orang yang kita sayang *umun ya* pun belom tentu boleh sentiasa ada disisi kita.

** pengorbanan kunci kebahagiaan**

Nak cerita pasal pengorbanan nih banyak tak semestinya dalam satu aspek ja. Menyeluruh huhu perit sakit juga lah diperingkat awal akhir maybe da kebahagiaan kan diakhirnya.

tengok ni aku terharu sangat dengan google ni macam tahu2 je hari lahir aku, makanya dia letakkan wallpaper birthday cake. haha pasan la kau izzah.

Terimakasih, thank you buat semua yang tak jemu nak menaip, mengucap hari lahir kat izzah.  Hehe tq.tq.tq semoga Allah berkati Dan redha hidup kita bersama. *mood kritikal tahap maxima sudah* mana kekuatan mana tenaga mana. Mana.mana yak! Izzah kau boleh be strong and forget benda boleh buat kau lemah jatuh tungging tebalik.hahaha ok. See u soon lah.. anyonggg ~~

*misi KOREAN POTATO PANCAKE *


Assalamualaikum :)

Gamjajeon?? Apa pulak dah tu ?? haha alah benda yang sama dengan resepi yang aku share sebelum ni, resepi tepung yang sama cuma ikut lah cita rasa korang, nak terus goreng potato yang dah dilenyet *tudeaa kedah mai dah* bagi yang tak paham tu ha senang potato yang dah diblend.ok?

Akibat dipagi hari perut aku mula mengilai ,so hurmmm nak buat resepi semalam lagi?  *ce cuba ubah angin sikit* haa so aku search lagi, zaman da moden search jangan tak search semua dihujung jari saja. Nak keyang kena rajen lah ye kalau malas gasrtik la jawabnya.

Aku kalau dengan yang dinamakan masak.kawan rapat jugak la. Hobi cek la mencuba2 nih best tak tahu kenapa dia ada rasa aura tersendiri and make aku nak cuba banyak lagi. Masakan kali ni berbeza sikit, yang semalam main utama*haih sama ja makna nye*  dia daun bawang, kali ni aku try plak guna potato. Fuh sedap gak weyh aku takpasti rasa apa tapi macam aku pernah rasa lah.


Nak sedap lagi picit sos ikut suka jenama apa asaikan sos. Haha ha baru ngennmnm *nikmat dia* makan panas2 plak lagi lah layan.

Bahan-bahan:-
Tepung gandum
Tepung beras 
Bawang besar/merah
Telur 
Air 
Garam 
Gula
Cili padi
Daun bawang/ kuchai  
Udang 
Minyak
Potato *rebus dulu eh*

Cara-cara:-
Gaul dan goreng.


hahaha. garu telinga jap, masakan malaysia pun tak lepas lagi oi dah berangan cuba masakan negara lain ye. dasar curang betul lah aku nih. hehe takpe curang dalam masak-memasak je pon. hehe * dalam bab cintan cintun i setia tahap maxima kot, mulut kata benci hati kata sayang weyh mana boleh tipu* opsss just gurau heeeee nak terkeluar isi perut aku haih. --'


minat plus qajin memang menjadi lah *nak puji diri sendiri rajin la tueww* angkat tangan letak atas bahu. konon jalah. eh tapi hakikat weyh .hehe sudah la lagi panjang aku menulis lagi banyak la yang aku kona pusing selekoh tajam lari tajuk. ok see u soon. muahhh :)

* misi KOREAN CHIVES PANCAKE *


Assalamualaikum semua:)

Misi dora datang lagi kawan-kawan haha *versi iklan mainan dora* tahu tak? Alah dora tu yang dulu2 femes la sekarang ermm femes jugak kot tapi tak sangat kot *stop jangan jadi keling Izzah cakap apa pon takpaham* hehe sorry.

Huehuehue *gelak jahat plus gelak angkat kening sikit* dihari yang mulia lagi sejuk2 sepoi bahasa. Merosakkan bahasa betul la aku nih. semalam bukan main sangat mood tahap kritikal lah apa,  harini tidak lagi tapi mood seget pulak yang menjadi galang gantinya. hahaha

Sudah takpayah nak mood sangat just be yourself and make your day happy. Abaikan benda buat kau rasa sedih. Ha sudah2 kalau mengarut ada saja otak berjalan. Back to tajuk? Apa22??

BUCHUJEON / PAJEON (KOREAN CHIVES PANCAKE)


Huiyoooooo. Ofkos la makanan korea lagi. sedap kah? Aish musykil2, nak tahu cuba dulu ye. Biasalah bila dah obses sangat dengan banda yang nama korea ni macam2 boleh jadi. So aku search la masterchef google itu je mampu. Punya senang bahan pon simple double triple je pon haih. Tapi aku olah versi cita rasa aku lah hehe.

Bahan-bahan:-

Tepung gandum
Tepung beras 
Bawang besar/merah
Telur 
Air 
Garam 
Gula
Cili padi
Daun bawang/ kuchai  
Udang 
Minyak


Cara-cara:-
Gaul dan goreng.

*aku just skemakan, kuantiti ikut bilangan yang nak makan lah* haha ha tak ka senang sangat tu boleh la nak breakfast ka minum petang ka kan. Bagi aku lah ni lebih kurang cucur udang yang mak aku buat petang2 je.hahaha *lawak2* maybe nama ja macam wahhh ape tu?? *macam tu teruja* padahal alahai nasi goreng alahai cucur udang. Cuma beza tuh tauk yang nama dia daun kuchai banyak2 *bak firasat akulah* nasib daun kuchai belakang rumah aku segar bugar so misi perfect!


Haha seperti biasalah aku akan pastikan nobody at home so senang la sikit aku nak seget sorang2 kat dapur tu sebab apa kalau tiada orang makanya peluang bila something aku buat tetiba takjadi ka hangus ka hitam ka seget macam aku ka senang aku kasi tong sampah makan * ish3 membazir amalan syaitan izzah oii* eh2 peratus yang nak hangus tak jadi bagai tu amat tipis ya kawan2 *belagak macam kau da diiktiraf chef antarabangsa* huh.


Haha bila mood holiday aku akan pastikan jadual aku semua diisi dengan benda berfaedah haha faedah?? *kerut kening sikit yeke tu* ofkos la. Jadual malam layan reality show weh. Haha
ha start aku boleh nak buat time aku tengok running man ep 119 tak salah aku, yang dekat market apa ntah yang ada makcik tu sponser pancake tu. Macam sedap ja macam lazat ja. so last aku ambik keputusan try la tunggu lagi.

Ha ok lah panjang pulak entry aku kali ni. Anyongg~

Wednesday, 12 November 2014

* taniah plus sabar *

Assalamualaikum semua: )

emm pejam celik pejam celik dah pertengahan puasa kan..ya Allah cepat ja masa berlalu,  hehe puasa penuh yee~ ok! Bila puasa pun dah sampai pertengahan bulan so aku pun wajiblah kemas beg kuliah dah memanggil pun..pokoknya dah seminggu bermula pun akibat kelas tak start lagi so haha peluang keemasan harus diguna sebaiknya ok! Apa lagi lajak lah seminggu..hehe takpa 2minggu ja lagi pastu raya pulak then cuti lagi..haha memang i like laa~

emm takda pa pun ni rasa entry last sebelum mula pengajian untuk semester baru, semester 5 , so azam baru do the best yang penting Allah redha :'( insyaAllah ha sebelum tu tak terlambat lagi kot nak ucap tahniah untuk sahabat2 yang berjaya ,hehe yang kurang berjaya pun jangan sedih taw, kita usaha dah yang lain Allah tentukan mungkin rezeki tu bukan milik kita lagi, maybe next time kan? siapa tahu so Doa penting ,doa senjata kita ..

yang berjaya teruskan usaha ,bantu kawan2 selagi mampu nanti nak berjaya sama2 indahnya saat tu..huhu Sebenarnya nak buat entry baru pasal result ni, emm pikir balik rumusan jelah 2 in 1 dalam entry kali ni..hehe masa tak mengizinkan pulak..

Ha apamacam experiment aku? Heh?apa pulak.. haha kan sem lepas aku ambik subjek tamak sangat maw semua aku kebas full jam kedit, perghh ingat otak cap excellent sangat ka..hehe sejarah kot, ok lepas ni dah kena ikut jam kedit sem, sebab haha memang dah tak boleh tambah2 lagi..takpa papon ringan sikit..eh so result camna kan entry sebelum ni aku kecut perut lah sebab aku dah kaut banyak subjek, maw terkandas satu tak tungging result..

Ok pa2 pon alhamdulillah, insyaAllah rezeki kan..tak sanggka jugak subjek killer dapat alhamdulillah lah..seriuss takcaya..!! Sayang ustazz.. haha terima kasih ya Allah..

~Dont be sad, setiap manusia ada ujian tersendiri dan jangan risau setiap ujian yang Allah bagi kat diri seseorang tu dia tahu kita mampu hadapi..smile..huhu Ya Allah kuatkan tabahkan sabarkan hati aku,  sesungguhnya aku tak mampu nak hadapi seorang, aku tak sekuat yang kalian sangka, tapi aku cuba untuk buat diri gembira.. alhamdulillah

Haha bagi aku menangis kawan baik rapat aku oii..hehe dia selalu teman, aku pernah janji kat diri takkan nangis hakikat haha terbalik..sungguh aku tak mampu,  mungkin salah satu part buat aku rasa kuat, kalau aku lemah mudah mengalah yes! Dah lama kot aku give up,tapi aku selalu motivasi diri jadikan setiap yang negatif ke positif insyaAllah, ya Allah emm memang mula agak sakit ingat kita kan ada Allah mohon banyak2 kat Dia insyaAllah apa kita nak tercapai. Amin

Takpa orang tak paham kita, biar kita paham orang dan yang penting kita paham siapa diri kita..satu ja aku tak mudah nak lupa perkara buat aku rasa sedih,  emm ujian kadang2 biar lah orang nak buat apa pon, aku malas nak kisah, Kadang aku buat kuat ja padahai sakit tuuu tak dapat bayang!  Haha  yang penting aku dapat bagi orang gembira!  itu pon dah cukup wat aku senyum! 

Ok lah aku percaya susah dulu sabar dulu,tangguh dulu apa yang bukan milik kita lagi kan, one day sampai satu masa manis tu sampai bila2.. emm bukan tak percaya,bukan tak bagi harapan,ada ja semua tu tapi not perfect sebab aku takut aku kecewa sudahlah perkara lepas buat aku jadi lebih berhati2.. nak suruh aku story boleh ja, memang clear lagi pun bab sedih dalam hidup..haha tapi takyah lah sebab aku takut aku nangis!  Hehe kalau dah ratu air mata memang takdee ubatnyee lahh

Emm moga aku tabah hadapi rencah dunia, macam2 ada rasa,pahit manis masin kelat masam..haha pakage lengkap tuu..nikmat ok boleh rasa semua tu..buat gulai sodap tu..

*Izzah izzati selalu buat terok* hihihi

Tudeaaa izzah hahaha main feeling2 bagai pulak ni ..ok sekali sekala kan. Hehe asyik ceta pasai masak, travel mengarut so now feeling la sikit kan..haha aku sayang semua terutama keluarga ,sahabat aku, sayang semua lah yang pernah aku sayang.... huhuhu

*Hehe entry lama terperap nih ..just for sharing *

Tuesday, 11 November 2014

*Done semester 5*

Assalamualaikumwarahmatullahiwabarakatuh...

Ha amiks hahaha perfect!

Ok cuci mata refresh minda! Race start now! *ingat runningman ke apa hah* --'

Hahaha ha hamik setelah berbulan-bulan berjam-jam berminit-minit tak ngadap benda ni ,yak! Now i'm back home. *tetiba ja* hurmm memang sangat lama lah takbukak cik b ni adududuh rindu kangen bangat maw celoteh kosong plus mengarut haha. Yes! Jangan pernah dilupain ya aku kalau geng dengan benda yang merapu tak tentu hala tu memang berkait rapat and boleh jadi bestfriend selamanya la oii. bagai pinang dibelah sepuluh last2 hancus pinang pun takdak rupa dah. *abaikan*

 Hakikat sapa taksuka kan buat benda yang kita rasa bahagia gembira ha.
Yak! *berapa kali aku nak yak2 bagai ni* haha sori-sori back to the point back to the topic what i suppose to speech *whuaaa nanges jap dengan public speaking* killersss ok lupakan semalam dah buang dalam kolam ikan segala kestressan yang melanda. Kenyang ikan2 kat jubli tu makan.

Alhamdullilah segala usaha, tekanan minda, tekanan nak open books yang bertimbun, tekanan nak melangkah masuk dewan, tekanan nak pegang pen jawab soalan sudah pun berakhir *sudah la kalau boleh minggu exam segala benda tekanan haru biru jugak jadik* 

eh nope! Just untuk semester ni je ye next semester semua tekanan tu melambai2 riang lagi. HAha just think positive dan jangan lupa terima hati yang terbuka,  kita sebagai pelajar tu la tanggungkawab kita kan. So maw tak maw hadap juga ilmu kalau kita amal manfaat sepanjang hidup *semoga semua ilmu yang aku dan sahabat2 peroleh diberkati* amin *tetiba formal le pulak aih*

Usaha sudah jawab pun sudah, doa dan tawakkal pulak mesti selalu diiringi . Ok!  Lumrah exam. Nak exam rasa takut bila habis horeyy the next step haha result.result.result. kecut perut ! Semester ni just ambik 5 subjek je *5 pun storage otak penuh nasib virus tak makan tidak abih* disebabkan semester lepas dah bolot 8 subjek kot tamak sangat tu *hehe lupa* so nak kena balancekan jam kredit pulak .

Qodoya 3
Fiqh kitab 3
Usulfiqh 3
Pengajian malaysia
Public speaking



Oklah.  Eh sebelum tu huhu semester baru di tempat baru whuaaa i rindu mergong plus alor star la nanti, demam sokmo jauh dari kampung halaman *tu punca utama * Ni baru nak panaskan engine menulis setelah benda alah ni dilupain dianaktirikan sementara waktu. Haha lepas ni ha banyak lagi aku nak share kikiki ok lah check out dulu. Penat mengemas pun belum abih. selamat bercuti ye kawan2 sahabat2 teman2 semua :) *ketemu semester baru ditempat baru dikelas baru* kita buat kelas sama lagi ek..haha ok 

Saturday, 5 July 2014

^ misi kek coklat kukus ^


assalamualaikum semua :)

hehe sememangnya udah lamo benaran sih ngak ngadap benda ni *ok stop!* tu lah kalau yang dinamakan laptop ni haaaaa memang aku segan sangat-sangat-sangat nak tekan ON to start, why? haha entah. 

kebanyakkan kalau nak tulis pon terus menerus dari phone ja.. kan cepat ! lagipun aduhai download aku buat perangai tiga suku pa entah ,aku merajuk takyah buka langsung ,haha kesian padahai aku yang gatai2 tangan tekan pa taw ,free2ye kau dipersalahkan , nasib kaulah. *mean gile*

ok lah , takmaw nak panjang2 berceloteh ,sapa pandai buat kek coklat ,angkat tangan?? haha kalau yang dinamakan kek coklat ni huh! aku rasa semua pandai, simple sangat tak susah mana pun, yang nak susah malas nak cuba kot,* terkena batang hidung sendiri nih* ha itu penyakit banyak masalah oooww! haha ok, tapi semalas2 aku last2 aku fall in love buat kek ni, hehe yahooooo!

seriuss aku kata sikit tak stress, dulu aku dalam nak buat benda2 macam kek , biskut alah benda2 yang emm kering2 camtulah memang aku lepas tangan la, bukan aku tak minat nak try tapi err aku takut membazir nanti ..hehe apasal? mawnya tak sodap haa tong sampah la jawabnya.. ok itu dulu ,sekarang tidak lagi !

taktahu dari mana angin ribut kencang yang melanda yang melekat kat diri aku nih ,tetiba ja aku semangat overdos kot nak buat benda2 camtu, haha mula2 kat kampung la ni, haih perut aku tetiba mengidam kek coklat yang banjir lembap dengan coklat *cuba bayangkan ya Allah nikmat bila masuk mulut* ok ,puasa izzah, jangan lebih2 expresi tuh, nanti ha termimpi2 sebelum berbukak!

aku kalau try sorang2 nih ,takut jadi bendo lain, so aku ambil keputusan reka dengan sepupu aku, *dia mahir la* so aku mintak tunjuk ajar dia lah, sekali je ajar, aku dah dapat ilmu, bahan2 lagilah simple ,rasa?? haa memang meletopppzz lah! 

aku rasa diri ni macam lebih kepada masakan, yes! aku memang suka sangat kalau nak try bab masak nih, tapiiii taksehebat chef la, boleh lah untuk orang sekeliling makan,haha plus kalau bab makan memang nombor 1 lah, kalau bab nak try masakan pelik2 tu paling aku suka, takpasti pokoknya aku suka try cuba,kalau taksedap lepas tu taklayan lah yee, kalau sedap haa mula lah aku nak operasi geledah dapur..hehe 

ok2 sudah la kau izzah, mengarut sangat ! bahan2 aku lupa nak snap so tulis jalah yee~~ alahh lagipun semua dah mahir kot.kompem! ni just nak share kot2 mana nak taw aku lupa resepi so aku bukak laman sendiri le nengoknye ~

first try hehe apamacam?? yang ni guna coklat bar..*err tapi lupa plak nama apa tapi pemes utk coklat topping kek la* 

bahan2 :

1. sekotak kek span
*alah aku lupa jenama apa tapi dalam tu siap semua ,takyah nak beli gula kastard ka apa ka*

2. telur 4 biji

3. buttercup
*bukan letak semua ya, emm ha bahagikan kepada 4, so ambik 1 bahagian ja*

4. serbuk koko

5. milo @ coklat @ kisses
*haha ni ikut lah citarasa nak banjirkan dengan perisa coklat apa yang pasti semua sedap*

cara2:

1. panaskan periuk kukus , sebelum tu masukkan semua bahan dalam kotak plus 4 biji telur plus serbuk koko plus buttercup ,then timbukkan mesinkan *ikutlah mana rasa cepaat*hahaha 

2. dah nampak kembang sebati cantik molek . masukkan dalam loyang 
*jangan penuh nanti kembang comot seeloknya 1/2 lah* ,periuk kukus dah panas then masukkan jew masa 45 minit siap!.

3. dalam emm 15 minit kek nak masak ,prepare lah coklat tu, kalau taknak coklat cepat hangus , ambil perik didihkan air dalam tuh pastu ambil lah err mangkuk tin yang tahan api tuh *aduh aku memang lemah bab nama pinggan mangkuk ni* letak mangkuk tadi atas periuk yang didihkan air tuh, pilih yang sama besar dengan periuk taw! kang tenggelam mangkuk dalam tuh acena nak masukkan coklat!

4. ha masukkan coklat sebanyak mana pun yang suka, masukkan sikit air, then kacaw lah sampai dia cair.

5. 45minit berlalu so angkatlah kek coklat tadi, then tuangkan coklat yang dicairkan tadi sebanjir mana yang boleh *ikut citarasa yee*

6. siap !

second try ,hahaha kali ni aq menggila sikit, akibat malas nak pergi kedai beli coklat, milo + kisses = mmeletopppp!! seriuss sedap!! melimpah ruah lagi tuuu~
haha nilah kek simple pernah aku buat, try lah alah senang sangat, aku pun menyesal dulu malas nak cuba. hehe biasalah aku kan benci haterss gila benda serabut nih, so pilih lah yang simple but awesome !






Wednesday, 2 July 2014

^^ misi sambal hijau ayam ^^


assalamualaikum :)

alamak ! cuti dah nak abis whuaaaa :( 4 hari lagi, huh! macam mana nih semangat memang taklah nak datang time2 kena balik rumah sewa, hah stress! ok lupakan buat2 macam cuti setahun lagi *mimpi moga jadi keyataan* ..sejak2 cuti nih dah banyak pulak aku tulis pasal makanan plus bulan puasa pulak tu memang cari nahas lah..haha alah time ni jelah yang mampu nak menghadap benda nih , nanti dah nak kena hadap kuliah pulak, takpelah redha adat resam seorang mahasiswi ..huhu:)

misi tetap misi ye, i like it haha yolah duduk rumah goyang kaki meh sini aku try mana resepi yang patut kekonon buat persediaan dimasa hadapan *future will coming* haha tak tahu lah orang macam mana tapi bagi aku masak sesuatu yang mengembirakan tapi adew nyew jugak sedih , nak tahu time bila? time masakan rasa taksodap lah, hahaha! 

bila entah aku rasa boring plak asyik masak benda yang aku dah pro *kahkahkah perasan tahap maxima woi* banyak mana lah sangat kan masakan pro aku tuh , ambik selimut tutup muka, heh! banyak jugak ok! haha tapi tu lah seperti yang aku ceritakan boleh lah kalau orang sekeliling tersayang nak makan kann.. :)

aku nak reka masakan skema2 nih memang jangan harap lah, sebab aku mesti ikut cara turun temurun mak aku lah ,so kalau nak reka jadi pelik kang apo pulak jadi. jadi kalau merapu punya but boleh telan boleh lah kalau nak berbisness memang maju lahhh ,haa masakan camtu i memang suka lah ! ok, bagi aku masakan skema lah macam ha adat tradisi orang melayu sambal lah, gulai lah, masak lomak and so on *semua nih petik jari je tapi huhu bab gulai memang aku menyerah diri lah* ade history disebalik tu .

oklah aku selongkar peti ais mana yang sesuai, aku pikir emm asyik kalau sambal mesti merah ,apa kata kita tukar warna ..hehe *padahal ade je dah berkurun orang masak sambal hijau aku ja yang ketinggalan* ok next terus lah kepada bahan2nyoo..haha dah macam chef tapi takdak iktiraf =='

bahan2 :

1. bawang besar sebijik*

2. bawang merah 2-3 bijik*

3. bawang putih 3 bijik*

4. cabai melaka / cabai hidup hijau 10-15 bijik*

5. serai 3 batang* (1 je kisar ,2 lagi katok ja)

6. halia*

7. daun liimau purut

8. asam keping 2

9. ayam 

(*) kisarkan bahan2 nih.........................

cara2:

1. tumiskan bahan yang kisar tadi, tunggu sampai naik bau pastu masukkan serai yang dikatok 
dan asam keping.

2. dah nampak cam comel ja kuah tuh , masukkan gula ,garam secukup rasa.

3. masukkan ayam yang telah digoreng biar lah beberapa minit rasa pun dah menawan hati eh sebelum tuh masukkan daun limau purut ,then angkat masok pinggan.

4. siap. 

haa tak ke simple tuh, mudah ja try lah ,first try ni pon saja2 ja, time tuh ayah puasa pastu balik kerja tengok anak dara dia masak macam sedap ja *kembang kena puji* so ayah suruh buat lagi lepas tu untuk nak bukak puasa..kikiki boleh lah kan kalau nak makan tuh sedap aroma dia memang aku suka !

ok bai ~


*Pertemuan tak dijangka*


Assalamualaikum:)

Hehe rasa lama pulak menyepi dari arena dunia blogger ni, paham ja lah kan bila cuti sekolah berkumandang apa lagi holiday lah kita.. cuti mana tu? Alah tak cuti2 malaysia lagi ,cuti balik kampung dulu aka balik nak tengok maktok pergi pahang aka tunggu rumah jap..*haih byak pulak aka kat situ*

Haha puas la jugak kan boleh bebas *seperti dunia ni ana yang punya* haha lagu madu tiga ade hengat? Yalah balik kampung boleh luang masa dengan sepupu sepapat bergaduh bergosip merapu meronda menyemak.. benda paling best!  Hoho awal bulan 7 ni dah nak kena mengadap kuliah dah..whuaaa:'( tak sanggup..huhuhu

Ok back to tajuk..errr memang aku terskema terpaku lalu muka pun sikit lagi nak pucat..huh! *Macam hantu pulak aku jumpak* hakikat tak pernah pun,mintak simpang jauh2..haha sepupu aku lah ajak teman pergi kedai, ok aku pun on je lah sebab alang2 tu lepas tu boleh ajak jelajah ntah sampai kampung pelusuk mana aku pun tak pasti yang pastinya wahhh gile best haha makan angin segar..ok pengalaman dah macam *penqak* pulak..buat2 je..

Ok berbalik cerita dalam kedai..tengah2 tunggu sepupu aku bayar, aku setialah tunggu depan kedai ..tup3!! Errr!! Sebelum tu aku pasan jugak lah macam ada lelaki dok tengok aku..haih abaikan aku seperti biasa buat muka 5suku aka kebluran aku terserlah lah..dua kali aku pandang hamik kau kena sekali ayat..

Cikgu : amboi dia sombong noh..

aku : *Hahaha ok memang terlopong tahap 10suku la aku* cikguuuuuuu ka lah maaf3 cikguuu saya memang tak perasan langsung ingat sapa..

Memang anak murid yang sangat bertuah la aku..huhu maaf cikgu saya tak perasan..mana nya tak perasan cikgu, pakai helmet memang tak perasan la ..aku nak perhati orang dalam2 memang tak lah..tambah mata 4 pulak *eh? Hehe kadang2 je* hehe cikgu pulak yang tegur anak murid *ketuk kepala 9kali* memang ngek aku nih..huhu

Sungguh bukan sengaja, memang serius tak perasan..huhu rasa bersalah sangat time tu malu tu memang tadak tahap da la..nasib aku pakai sopan jugak time tu tidak aku lari tak cukup tanah la..hahah

tetiba rindu time sekolah, ingat lagi hari ahad ja pasti wajib kunjung bilik hujung sekali blok apa ntah tak ingat ..haha apa lagi hantar 'buku disiplin' lah kat situ.. haha benda wajib buat nih..

Aku balik punya semangat cerita kat mak aku jumpak cikgu..tapi aku gitaw cikgu yang tegur dulu..sah2 aku kena beleteq free2 la..hahaha mak aku memang beleteq dia tak leh nak berpisah..hehe

Ok! Cikgu ajak pergi rumah dia makan durian..hehehe katanya banyak ,musim sekarang nih..insyaAllah bila2 saya sampai sana cikgu tak pergi dengan kengkawan pergi dengan husband *erkk! Lekat tulang* hehe ok sudah mengarut..yang tu je nak story..huh! 

Memang tak sangka pulak selama aku pergi kedai tu tak pernah jumpak meh2 aritu ada jodoh pulak..haha

Ok lah babai..:)

Monday, 16 June 2014

^^ misi spaghetti pedas ala2 tadisional ^^


assalamualaikum semua :) 
sihat sokmo ye :)

emm tak terlambat lagi kot nak ucap selamat hari persekolahan ,hehe mengaji leklok ,molek2 , jadi seorang yang berjaya dalam bidang diceburi ,nanti dah berjaya tabur bakti kepada agama ,bangsa , negara taw ,insyaALLAH kat dunia kita beri ,akhirat nanti kita tuai hasilnya :) amin insyaALLAH 
*pesanan ikhlas buat diri aku juga yang selalu lalai*

sebelum tuh ,sapa tengok idola kecil ultra ?? haha sokong sapa?? pa2 pun tahniah azzam sebab dapat anugerah khas iku walaupun tak juara, aku tetap dengan azzam ye mula sekolah dulu until now..dulu muka budak ja sekarang tengok sendiri lah ye, jejaka idaman melaya kot..haha ^^

ok! simpan ketat-ketat nasihat tu, now! jom hari ni aku rasa macam nak kongsi something yang senang kacang je nak buat, aku suka buat something simple tak perlu nak renyah2 sangat nanti serabut kepala aku nak buat itu ini..haha Memandangkan tetiba harini aku macam kurang tertarik untuk makan nasi so apa lagi misi mengarut aku pun mula menular dalam fikiran *wuahwuah* entah berapa kali dah aku mengarut cuma aku tak berkesempatan nak share dalam blog nih.. prinsip aku ye nak buat benda alah ni ,aku akan pastikan nobody at home..kikiki

yes! harini memang masa yang begitu emas lah untuk aku geledah dapur, ayah aku keluar ,mak adik aku kat sekolah so inilah masa yang ditunggu2kan *over gilo* abaikan penyakit senget aku tu, sementara cuti aku berbaki nih apa kata kita try buat resepi simple tapi kalau makan meleTOP lah *meletop ada makne tu* hehe seperti yang aku ceramah kat atas tadi buat yang simple je tapi awesome *muaahh* eh lagi satu benda penting SODAP taw, kalau tak sedap tak layan jugak..hahaha


tengok tajuk lah ye * spaghetti pedaass ala2 tradisional* haha aku pun takpasti mana aku korek nama nih, tak kisah la nama apa pun asalkan main utama spaghetti ye, haha ok! kali nih aku geledah dapur je nengok apa yang sesuai untuk ku reka plus mengarut plus nak isi perut aku yang sedang lapor ni, berkat aku usaha geledah dapur ya, aku temui bahan2 yang aku rasa molek lah bila digabungkan ,aku yakin pasti jilat sudu le*hahaha bila chef tak diiktiraf berbicara* hampeh =.='

ok2 sudah mengarut, ha nah amik bahan-bahan kat bawah ni ,kan simple takyah nak pergi geledah kat kedai bagai *kalau rasa takwujud kat rumah mohon geledah kedai* alah takpa yang penting kita pandai main dengan bahan ja *hakikat aku main tauk je* dan pandai kolebrasi benda2 ,akhir tercipta sesuatu mashita ..haha aku nak besarkan hurup YANG PENTING RAJIN ye ! buat penuh kasih sayang gerenti ~~

bahan-bahan :

1. spaghetti 
*tak kisah jenama apa ,aku pilih kimball sebab yang tu je ade kat rumah*


2. olive oil 
*better guna minyak ni lah kalau nak masak pasta ka makaroni ka and so on*


3. 1 bijik bawang besor 
*potong dadu je untuk menumis*

4. 2-3 bijik bawang putih
*potong comel2 jugak bilangan ikot feveret lah ye*

5. 2 bijik telur ayam
*ikot feveret jugak nak banyak mana*


6. cili padi
*hehe feveret gue nih ,ha nak meleTOP kasi manyak bijik ye*


7. marjerin


8. origano


9. mayonis


9. kentang ,ikan bilis ,sayur
*yang ni ikut kreativiti tengok apa yang nampak sedap dan sesuai masukkan je*

cara nak buat :

1. mestilah ambik periuk ha rebus dulu spaghetti, nak taw masak belum lempar aka taok je kat dinding ,nampak melekat yes! tutup api..*petua kawan aku nih hehe* ha tapi jangan kau lempar semua just try satu je..owhh sebelum tuh rebus spaghetti ,masukkan garam dan marjerin sikit*rebus sekali*..tunggu lah sampai aku bagi petua tadi.. 

2. dah masak spaghetti toskan dulu ,then jangan buang air rebusan tadi ,ha kalau nak masukkan kentang ,potong ikot kretiviti then rebus guna air rebusan tadi ,jangan sampai empuk sangat kang jadi burgedil plak..haha 

3. dah siap yang atas, prepare bahan nak tumis, tuang agak2 la olive oil tu, sebelum tumis kalau nak masukkan ikan bilis ,ha goreng dulu ikan bilis tu until bila kunyah bunyi *kruk2* ha pastu angkat ,pastu tumis bawang besor dan bawang putih yang dicincang tadi..*guna minyak goreng bilis taw*..

4. lepas bawang pun nampak cute je warna ,dan bau tumis tu harum semerbak ja ,pastu masukkan telur, goreng kacaw sampai telur tu hancur taw..

5. telur pun nampak selera ,last masukkan spaghetti lah..haha goreng sampai sedap, garam ikut citarasa lah kalau rasa spaghetti tuh dah agak masin2 *kan rebus bubuh garam* takyah bubuh..ha pastu bubuh la mayonis ikut citarasa lagi banyak lagi sedap..

6. jangan lupa kentang ,ikan bilis ,cili padi tadi masukkan kan ja..dalam 3 min ha dah tutup api, ambik pinggan hidang..jangan lupa taburkan sikit origano kasi bau harum gituhh, pastu boleh makannnnnnn! yummmy!


ha kan simple ja, semua orang boleh try lah, kompem jadi ,nak masak ni senang ja, jangan skema sangat semua nak kena ikut peraturan ,haih =.=' main taok je mana agak suitable dan nampak sedapp, minat nak cuba tu opkos la kena da cek ..kasi belasah je.. baru boleh jadi chef kan..haha *chef untuk bakal suami* hehehe berani mencuba okehh :)

ok kalau yang feveret gila dengan chesee ,ha taok ja dalam tuh, memandangkan aku kurang fall in love dengan chesee makanya aku letakkan berapa banyak cili padi aku nak sebab kalau bab pedas nih memang aku number 1 !!
eh sebelum tu ,pekena sekali dengan fresh oren ka ,ayaq oren ka memang layannn ~~



ha selamat mencuba ,aku dah kenyang melingkar dah macam ular sawa dah..haha ok caw dulu :) 






Sunday, 15 June 2014

^ part 2 : trip pulau pangkor ^


Assalamualaikum:)

 jom sambung kisah aku dan keluarga aku kat nogori perak ye..*memang skema sangat ayat aku*

Ok the second day, haha bangun pagi gosok gigi, siap then ronda pantai! Yeay..dah alang2 ronda kan apa kata terjun mandi ja kannn..haha port mandi memang strategik le, nak tahu? *Tokleh kasi tahu le nanti femes plak kawasan tu* batu besau2 panjat macam naik gunung tinggi *hiperbola sangat tu * ingat hati2 licin sikit jatuh memang sedap lah..haha


Mula macam takmaw bagi basah baju la konon ..last2 hasil godaan ombak nah semua redah amik kau..memang happy sangat err macam mood tak penah mandi pantai le pulak..hehe eh kisah apa feel nih sambil cerita..tapi ayah aku kuat iman la jugak tu pum sebab seluar abih kalau tak rasa memang jadi geng le kito..ayah tak mandi pun takpa kot  jadi boleh  security, photographer.. hahahah


Mandi sampai muntah okeyh, sampai cemuih sampai keyang minum ayaq laut sampai ombak pun mula ganas, ok sampai situ sahaja then angkat kaki balik resort siap nak balik!! Huhuhu nak jadi cerita kami tak balik terus rumah, selepas jumaat sambung pergi zoo taiping pulakkk.. =='


Ok kat sini aku dah yakdak feeling nak cerita sebab aku pening, lagi hasil banyak kali jejak sini, hasil tengok benda yang sama ja *letak anak dinesor ka ,ha baru aku teruja nak tengok* , sampai rasa boleh hapai dah kot kedudukan haiwan binatang.. haha seperti biasa lah adik kesayangan aku punya hasutan nih, konon boleh cerita kat cikgu bila tanya..heh! Akai ja lebih penakut number 1..


Tiket orang dewasa rm16 kanak2 rm8 taksilap..time kami pergi nih depa buat promosi kot gambaq free naik train free so dah penat mandi jalan suma biaq train pulak bawa ok..haha aku rasa tengok hutan pokok2 ja kot,hehe dun wori semua binatang nampak..sebab banyak kali kot aku datang sini so boring memang mengiasai dirikuuuuu..


Lepas lepak bersama binatang semua nih,pa lagi cau balik le..rindu rumah dah..haha ok holiday sekolah kali nih pulau pangkor we tuju, next cuti masih dalam perancanagan..hebe